SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile cukru jest w

  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] iż nieprawdopodobne jest oszukiwanie na składzie czekolady? Tym bardziej, iż sprowadza się do naszego kraju tony różnej jakości wyrobów. Sprawa jest tym prostsza, że o ile przy zastosowaniu cienkowarstwowej chromatografii cieczowej da się wykryć tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego (których jest więcej, niż powinno być lub innego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2671 Data: 2019-03-25 22:21:33
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] WYDANIE III INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk  „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 552 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 15 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: przejrzysty skład, budyń ten nie zawiera cukru, więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9449 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4506 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • [...] 30g Tłuszcze 6g Węglowodany 50g Pomysły na obiad Pomysły na obiad o wartości energetycznej, która mieści się przedziale 400-600kcal. Kurczak z Warzywami i Quinoa 150g fileta z kurczaka 1/2 szklanki quinoa (przed gotowaniem, 90g) 1 łyżka oliwy z oliwek (15g) 1/2 cukinii (150g) 1 marchew (100g) 1/2 papryki czerwonej (60g) Sól i pieprz do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1144 Data: 2023-12-19 10:12:46
  • Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 923 Data: 2024-01-28 10:16:53
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/17990/14191 Sara Holmberg and Anders Thelin “High dairy fat intake related to less central obesity: A male cohort study with 12 years’ follow-up” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6657 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • [...] in obese premenopausal women https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0026049592901716 F. Dadoun i in. Effect of sleep apnea syndrome on the circadian profile of cortisol in obese men Jonathan Q. Purnell i in. Enhanced cortisol production rates, free cortisol, and 11β-HSD-1 expression correlate with visceral fat and insulin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 773 Data: 2023-09-12 08:55:11
  • [...] dlatego można wyprodukować kosztem zdrowia ludzi niezwykle tanie parówki. W tej samej kategorii jest „wzbogacanie mięsa” (np. szynki) roztworami lub nasączanie filetów rybnych substancjami, które zwiększają wagę mrożonki. Podsumowanie Jakość bardzo często zależy od ceny. Kupując serwatkę białkową szkodzisz swojemu zdrowiu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11641 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest bardziej szkodliwa dla zdrowia, w porównaniu do masła. Referencje: Beata Paszczyk „SKŁAD KWASóW TŁUSZCZOWYCH W MASŁACH I TŁUSZCZACH MIESZANYCH”http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%204/Bromatologia%204_2016%20s%20756-763.pdf Laura Pimpin,1 Jason H. Y. Wu,2 Hila Haskelberg,2 Liana Del Gobbo,1,3 and Dariush Mozaffarian „Is Butter [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7966 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2658 Data: 2021-02-15 08:14:24
  • W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6319 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • [...] of energy expenditure, net carbohydrate utilization, and net fat oxidation and synthesis by indirect calorimetry: evaluation of errors with special reference to the detailed composition of fuels. The American journal of clinical nutrition. 1988;47:608–628. Kevin D. Hall “What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss?” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17109 Data: 2018-09-01 14:13:12
  • Czy sukraloza jest bezpieczna? Wpływ sukralozy na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10701 Data: 2019-01-16 10:54:22
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4647 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Aspartam to trucizna? Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] Magdalena Łaniewska-Dunaj, Wojciech Jelski, Maciej Szmitowski „Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne” http://www.phmd.pl/api/files/view/29213.pdf lek. med. Tomasz Kłopotowski https://www.gcm.pl/uploads/pub/news/news_54/text/INTERNA%20alkohole.pptx Rycerz K1, Jaworska-Adamu JE. „Effects of aspartame [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10458 Data: 2018-05-14 11:04:08
  • Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9955 Data: 2018-09-07 13:16:17
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6095 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] nie przyjmuję z pożywienia, a które naśladują naturalne hormony człowieka. Niestety działalność przemysłowa człowieka sprawia, że w naszym otoczeniu jest ich coraz więcej. O ile z reguły jednorazowe (i w niewielkiej ilości) ich spożycie nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia oraz poziomu testosteronu, to jednak długotrwałe wystawienie na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17809 Data: 2020-09-20 11:14:14
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23478 Data: 2017-09-28 08:02:30